Zadovoljavajući svakodnevne osnove potrebe, a to su konzumiranje hrane i vode, tijelu dajemo sve što mu je potrebno za normalno i zdravo funkcioniranje. No kako se to obično dešava, hranu koju jedemo, bakterije u ustima će iskoristiti za svoj razvoj, što može biti loše za zdravlje zubi i usne šupljine.
Ukratko, nema dijela naših usta u kojem ne žive bakterije, gljivice i virusi (u ustima živi više od 350 vrsta različitih mikroorganizama, bakterija, virusa i gljivica različitog stupnja patogenosti i virulentnosti). Neke bakterije, srećom imaju i pozitivnu ulogu i dio su normalne i zdrave flore naše usne šupljine. Onih kojih bi se trebali čuvati su loše bakterije iz zubnog plaka. Za sve koji još ne znaju, zubni plak su mekane naslage na našim zubima koji nastaje vrlo brzo nakon hranjenja, ispijanja soka, kave, čaja… Zubni plak sadrži štetne anaerobne bakterije, uzročnike brojnih bolesti usne šupljine i pojave karijesa.
NAMIRNICE ZA ODRŽAVANJE ZDRAVLJA USNE ŠUPLJINE
Odabirom zdravih prehrambenih navika i izborom određenih namirnica možemo si pomoći u prevenciji nastanka karijesa, upale zubnog mesa ali i potaknuti rast dobrih bakterija u našim ustima. Namirnice koje bi trebali što više imati na našem jelovniku, po mogućnosti svakodnevno su:
- Orašasti plodovi – pomažu pri izbjeljivanju zubi, potiču proizvodnju sline koja uravnotežuje Ph vrijednost u ustima (snižava kiselost) i tako spriječava nastanak karijesa. Ipak ne pretjerujte s ovim namirnicama jer su bogate mastima
- Aloe vera – umiruje tkivo i hladi pa je odlična za osobe s osjetljivim desnima ili su sklone upalama. Nježno čisti zube i neutralizira bakterije
- Kokosovo ulje – laurinska kiselina iz kokosovog ulja uništava bakterije, oblaže zubna tkiva i sluznicu te štiti od karijesa, plaka i naslaga
- Soda bikarbona – ispiranjem usta sodom bikarbonom djelujemo protiv gljivica koje se pojavljuju na sluznici
- Cimet – odličan u uništavanju oralnih bakterija, pomaže kod neugodnog zadaha
- Sir – kalcij iz sira pojačava zaštitno djelovanje sline
- Jabuka – mnogi je zovu i “kraljicom voća”, konzumacijom jabuke mehanički čistimo zube, bogata je kalcijem, fosforom i fluorom koji sprječava karijes i štiti caklinu. Osim jabuke, sve voće i povrće poput kruške, dunje ili mrkve čisti zube i može pomoći u njihovom izbjeljivanju
- Jagode – enzimi koji se nalaze u jagodama čiste zubne naslage i sadrže vitamin C, koji štiti zubne desni
- Celer – dugotrajnije žvakanje celera stvara puno sline koja neutralizira kariogene bakterije. Odličan je i za masažu desni kao za čišćenje međuzubnih prostora
- Metvica – vjerojatno je najpoznatija po protuupalnom djelovanju i osvježavanju daha. Osim toga metvica ima i antiseptička svojstva
- Peršin – žvakanjem svježeg peršina osvježiti ćete daha, a može pomoći i kod upale zubnog mesa
- Češnjak – za ovu priliku ćemo samo navesti kako češnjak pomaže u održavanju oralnog zdravlja. Češnjak ima vrlo snažna antibakterijska i protuupalna svojstva, pomoći kod tegoba s upaljenim i oteklih desnima. Poznata je vrlo jaka, specifična aroma češnjaka, koja će duže vrijeme ostati prisutna u dahu
- Kadulja – ispiranje čajem od kadulje pomaže kod upala, krvarenja ili oticanja desni. No kadulja može pomoći i kod sprječavanja zadaha
NAMIRNICE KOJE BI TREBALI IZBJEGAVATI
Neke namirnice mogu narušiti zdravlje zubi i bilo bi ih dobro konzumirati u što manjim količinama. Ukoliko ih ipak koristimo, onda bih bilo najbolje uzeti uz obrok i u malim količinama, a to su:
- čisti šećer
- slatkiši bogati šećerom
- škrob u različitim oblicima
- bezalkoholna gazirana i energetska pića, sirupi (sokovi za razrjeđivanje)
- alkohol
OPREZNO S CITRUSIMA
Bez ikakvo sumnje citrusno voće ima svoje zdravstvene dobrobiti. Kada je u pitanju zdravlje zubi, obilnije konzumiranje agruma, u obliku sokova ili žvakanjem svježih plodova može značajno uništiti zubnu caklinu.
Ovo se posebno odnosi na limun, pa je mit o izbjeljivanju zubi limunom samo mit i nikako ne može pomoći bjelini zubi.
NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED
naslovna fotografija
Image by Drazen Zigic on Freepik