SAVJETI

March 27, 2015

Savjeti za lijep osmijeh sigurno znače dobru oralnu higijenu, pravilno i redovito pranje zuba, redovito uklanjanje kamenca i zubnoga plaka, a čišćenje međuzubnoga prostora koncem učinit će vaš osmijeh ljepšim.

Da biste imali zdrave i lijepe zube, poslušajte naše savjete:

1. Redovito perite zube Pravilna higijena podrazumijeva pranje zuba poslije svakoga jela, a obavezno dva puta dnevno, ujutro i navečer. Odaberite pastu za zube koja sadržava fluor zbog zaštite zuba od karijesa. Triklofan je odličan za prevenciju gingivitisa, dok je za kontrolu stvaranja zubnoga kamenca odgovoran tetranatrium-pirofosfat.

2. Izbjegavajte “neprijatelje osmijeha” Konzumiranje kave, čaja, crnoga vina i cigareta dovodi do promjene boje zubne cakline. Zato ih izbegavajte. Gazirani napitci i južno voće također ugrožavaju zubnu caklinu. Djelovanje kiselina možete ublažiti ako ih uzimate s drugim namirnicama.

3. Koristite se zubnim koncem Da biste očistili prostor između zuba od bakterija, svakodnevno se koristite zubnim koncem. Upotrebom konca smanjujete mogućnost nastanka karijesa i upale desni. Ako tijekom čišćenja osjetite bol desni, uzrok je debljina konca, pri kupovini odaberite konac koji odgovara razmaku vaših

Posted in Blog, image posts, Uncategorized by admin
March 27, 2015

Retencijska faza razdoblje je nakon skidanja fiksnoga aparata, kad se postigao željeni položaj zuba, a retencijskim aparatom želi se stabilizirati postignuto stanje. Nakon završetka terapije, fiksni se ortodontski aparat skida – skidanje bravica ne boli i brzi je postupak. Zubi se zatim čiste od pigmenata (boje) zaostale od hrane, kamenca i plaka. Uzimaju se otisci gornje i donje čeljusti te zagriz u vosku. Po tim se otiscima u laboratoriju naprave modeli (zubi od gipsa) po kojima zubni tehničar izrađuje retainere (mobilne ortodontske aparatiće za gornju i donju čeljust). Ti aparatići služe za zadržavanje zuba u novom, ispravljenom položaju jer se u protivnom zubi vraćaju u položaj prije početka terapije. Sljedeća je metoda retencija sprešanom prozirnom folijom koju također stavlja i skida sam pacijent, a nosi se noću tijekom spavanja i u početku što više sati danju. Retenciju je moguće izvesti i fiksiranjem po šest prednjih zuba s nepčane strane (gornja čeljust) ili jezične strane (donja čeljust) i to s tankom žicom koja se za svaki od šest zuba posebno fiksira materijalom za plombiranje. Retencija se u početku nosi noću, a zatim sve kraće tijekom razdoblja od prosječno 8 mjeseci.

Posted in Blog, image posts, Uncategorized by admin
March 27, 2015

Kad pacijent nosi fiksni ortodontski aparat, važno je paziti na higijenu i prehranu s aparatom. Zube i aparatić treba prati nakon svakoga jela i to prvo intradentalnom četkicom s kojom se otklone ostatci hrane oko samih bravica, između zuba i ispod žice, a nakon toga se polukružnim pokretima običnom četkicom peru zubi i aparatić u trajanju oko tri minute. Preporučljivo je i otići do svojega stomatologa na dodatnu zaštitu zuba fluorom, a po potrebi treba počistiti zubni kamenac ultrazvukom i ispjeskariti zube. Hrana se ne smije odgrizati, nego se narezana unosi u usta. Nema odgrizanja sendviča, jabuke, čokolade, kukuruza i sl. jer dolazi do odljepljivanja bravica.  

Posted in Blog, image posts, Uncategorized by admin
March 27, 2015

Bravice ortodontskoga aparata čine osnovu fiksnoga aparata. Bravice mogu biti napravljene od različitih materijala:

  • legure medicinskoga čelika (s niklom i bez njega),
  • kompozita
  • keramike i
  • zlata.

Postavljanje je fiksnoga ortodontskog aparata “dosadno” bezbolno jer se bravice lijepe izravno na površinu zuba, a to ne zahtijeva nikakvo brušenje zuba, anesteziju (injekciju) i slično. Postoji i tzv. lingvalna tehnika postavljanja bravica, u kojoj se bravice lijepe s unutarnje strane zuba i samim tim su nevidljive. Takve bravice nisu konfekcijske, nego individualno lijevane od zlata, a izrađuju se u posebnome laboratoriju u Njemačkoj.  

Posted in Blog, image posts, Uncategorized by admin
March 27, 2015

Trajanje ortodontske terapije odnosno vrijeme nošenja fiksnoga ortodontskog aparatića (FOA) varira zavisno od težine anomalije, a traje od jedne do tri godine. Najdugotrajnija su nošenja fiksnih ortodontskih aparata (FOA) kod tvrdokornih nasljednih anomalija, kao što su:

  1. progenija – donja je čeljust previše isturena prema naprijed
  2. pokrovni zagriz – gornji i donji prednji zubi nagnuti su prema unutra
  3. otvoreni zagriz – kad pacijent zagrize između gornjih i donjih zuba ostaje razmak različite veličine.
Posted in Blog, image posts, Uncategorized by admin
May 29, 2014

Uporaba zubnoga konca  višestruko je korisna „ovisnost”, a o njegovoj pravilnoj uporabi članak  je napisala dr. Živana Živković-Čeović, dr. dent. medicine, Grupna stomatološka ordinacija Čeović. Članak je objavljen u časopisu “Smile”, u lipnju 2012. godine,  koji prenosimo u cijelosti.   “Danas kad u ponudi imamo najrazličitije vrste četkica, pasta za zube, tuševa i imamo sve uvjete za savršeno održavanje higijene,uvjeriti nekoga da će upravo konac biti onaj koji djelo krasi, zaista je teško. Čišćenje zuba koncem čini se jako komplicirano i to je glavni razlog zašto se njime koristi samo dvadesetak posto pacijenata, a od njih dobra polovica ga upotrebljava nepravilno. To je i razlog zbog kojega sam se odlučila pisati o ovoj temi. Dakle, prvo vas moramo osvijestiti i uvjeriti u višestruku korist od redovitoga „flosanja“zuba. Čišćenje zuba četkicom i pastom spada u osnovnu njegu zuba i usne šupljine, ali nažalost nije dovoljno da bi se odstranili ostatci (najčešće) vlaknaste hrane koja se nabije između čvrstih zubnih kontakata. To je ujedno i mjesto najčešćega početka kariozne lezije i kod zdravih i kod već popravljanih zuba (u stručnoj terminologiji primarni i sekundarni  karijes).

Posted in Blog, image posts, Uncategorized by admin | Tags:
May 15, 2014

Prvi put kod stomatologa s djetetom.

Najbolje je otići u dobi između 3 i 4 godine. Prvi posjet stomatologu bilo bi najbolje obaviti kad dijete još ima sve zdrave zube i nema iskustva sa zuboboljom,  tada će doći bez straha, upoznat će prostor i radnu sredinu, poigrati se s osobljem, provozati se na stomatološkome stolcu, postavljati pitanja i neće imati osnovu za razvijanje straha i otpora prema sljedećem dolasku.

Nemojte djetetu prijetiti odlaskom zubaru. Dijete to ne smije doživjeti kao kaznu.

 

Posted in Blog, Uncategorized by admin
April 29, 2014

Kako djetetu prati zube?

Od nicanja prvih zubića treba voditi brigu o higijeni. Roditelj može nakon jela na prst namotati mokru gazu i blago prijeći preko zubića. Kako djete raste, počnite koristiti specijalne četkice za njegov uzrast, koje možete potražiti u specijaliziranim dječjim trgovinama, ljekarnamai sl.

Naravno, morate biti pažljivi dok to radite da djetetu ne nanesete neku nelagodu. U toj ranoj fazi ne morate se koristiti zubnom pastom. Dovoljno je vodom i četkicom prijeći po površinama zubića.

Kad dijete postaje sposobno samo prati zube, to ne znači da vi dalje ne morate sudjelovati u tome. Stanite iza djeteta, lijevom rukom mu pridržavajte bradu, a desnom vodite četkicu pravilno po zubićima. Tako će dijete naučiti gdje sve četkica u ustima treba zaći.

Tek kad dijete navrši 5 ili 6 godina i kad se uvjerite da samo dobro može oprati zube, možete ga ostaviti bez svakodnevnog nadzora.

Znamo da za zaposlene ljude koji svoju djecu vide tek navečer ovo zvuči neizvedivo! Poučite sami osobe koje vam čuvaju djecu da postupaju po ovim naputcima. Ako su djeca u vrtiću i tete nisu u stanju sa svakim djetetom prati zube, još uvijek ste vi navečer sa svojim djetetom i odvojite minutu kako biste mu zube sačuvali zdravima.

 

Posted in Blog, image posts, Uncategorized by admin
April 23, 2014

Koliko posjećivati stomatologa nije rijetko pitanje koje traži točan odgovor. Standard je i preporuka struke je dva puta godišnje posjetiti stomatologa. Kod djece u mješovitoj denticiji nije na odmet raditi i češće kontrole zbog iznimne osjetljivosti mladih trajnih zuba i njihove podložnosti karijesu.  

Posted in Blog, image posts, Uncategorized by admin
April 17, 2014

Pravilno održavanje higijene podrazumijeva kako bi bilo dobro zube oprati nakon svakoga obroka.

Ako niste u mogućnosti  zube oprati nakon svakoga obroka ili nemate tu naviku, važno je kad ih perete da ih onda zaista operete dobro. Četkanje zuba obavljamo automatski i ne razmišljamo o tome gdje smo sve s četkicom zašli, zbog čega se događa da neke zubne površine nikada ne budu iščetkane.

Dakle, tih nekoliko minuta koliko perete zube, koncentrirajte se i pratite jeste li četkicom dohvatili sve zubne površine. Kad vam takvo pranje zuba uđe u naviku, opet više ne morate biti koncentrirani jer će vam pravilno četkanje postati navika. Četkajte kružnim pokretima od zubnoga mesa prema zubu bez jakoga pritiska da ne oštetite meso i caklinu na zubnim vratovima. Neka vam korištenje zubnoga konca također postane navika. Namotajte konac na kažiprste, zategnite ga te svijte prste prema sebi. Zatim ispružite srednje prste te ih prislonite na konac tako da između prsta bude otprilike 1 cm konca. S tako ispruženim prstima lako možete doći i do zadnjih međuzubnih prostora. Lagano vodite konac povlačeći ga lijevo-desno između zuba vodeći ga oslonjenoga uz kontaktnu stijenku jednoga zuba. Kad dotaknete zubno meso, klizeći uz kontaktnu stijenku susjednoga zuba, povucite konac van. Pazite da ne nasjedate s koncem na zubno me

Posted in Blog, Uncategorized by admin