Retencijska faza

Retencijska faza
March 27, 2015

Retencijska faza razdoblje je nakon skidanja fiksnoga aparata, kad se postigao željeni položaj zuba, a retencijskim aparatom želi se stabilizirati postignuto stanje.

Nakon završetka terapije, fiksni se ortodontski aparat skida – skidanje bravica ne boli i brzi je postupak. Zubi se zatim čiste od pigmenata (boje) zaostale od hrane, kamenca i plaka. Uzimaju se otisci gornje i donje čeljusti te zagriz u vosku. Po tim se otiscima u laboratoriju naprave modeli (zubi od gipsa) po kojima zubni tehničar izrađuje retainere (mobilne ortodontske aparatiće za gornju i donju čeljust). Ti aparatići služe za zadržavanje zuba u novom, ispravljenom položaju jer se u protivnom zubi vraćaju u položaj prije početka terapije.

Sljedeća je metoda retencija sprešanom prozirnom folijom koju također stavlja i skida sam pacijent, a nosi se noću tijekom spavanja i u početku što više sati danju. Retenciju je moguće izvesti i fiksiranjem po šest prednjih zuba s nepčane strane (gornja čeljust) ili jezične strane (donja čeljust) i to s tankom žicom koja se za svaki od šest zuba posebno fiksira materijalom za plombiranje.

Retencija se u početku nosi noću, a zatim sve kraće tijekom razdoblja od prosječno 8 mjeseci.

Posted in Blog, image posts, Uncategorized by admin